top of page

Aj toto dokážu šikovní dizajnéri

AUTOR: PEKNÉ BÝVANIE (23.02.2013), Foto: ROBO HUBAČ

Aj toto dokážu šikovní dizajnéri

Kvalita architektúry a interiérového dizajnu sa na Slovensku zvyšuje z roka na rok. Ešte pár rokov dozadu individuálni investori spolupracovali pri výstavbe domu väčšinou iba s architektom, prípadne záhradným architektom a len ojedinele s interiérovým dizajnérom. Mnohé rodinné domy sa preto pýšili krásnym exteriérom, ale nie vždy esteticky dotiahnutým a prepracovaným interiérom. To isté sa týkalo aj zariaďovania bytov. V súčasnosti už mnoho majiteľov nehnuteľností využíva služby profesionálnych interiérových dizajnérov, čo citeľne zvyšuje ich estetickú úroveň. Kde sú však ešte stále obrovské medzery, je umenie v interiéri. Niekedy je až prekvapujúce, že si majiteľ nádherne a luxusne zariadeného interiéru zavesí na stenu lacnú repliku, ktorá dokáže pokaziť celkový dojem a znížiť jeho estetickú úroveň.

Dôvodov, prečo ľudia vo všeobecnosti nevenujú dostatočnú pozornosť vyšperkovaniu interiéru kvalitným umením je niekoľko. Môže to byť vyššia cena, nedostatok informácií a vedomostí v oblasti umenia alebo možno iba obava z toho, že nevedia obraz správne vybrať, zladiť s interiérom alebo aktuálne módnymi tapetami.

Správne vybraný obraz môže byť okrem estetického obohatenia interiéru aj výbornou investíciou. Vybrať vhodné umelecké dielo, ktoré sa hodí do interiéru, ladí s nábytkom, dokáže majiteľa osloviť, vytvoriť pozitívnu energiu a byť zároveň dobrou investíciou, naozaj nie je jednoduché.

Skúsime vám dať niekoľko tipov, ako na to. A ak si ani napriek našim dobre mieneným radám netrúfnete,Pokiaľ vlastníte umelecké diela, nezabudnite si ich správne poistiť. Väčšina poisťovní totiž nezahŕňa umelecké diela do základného poistenia domácnosti. Je potrebné ich pripoistiť a k tomu potrebujete znalecký posudok, ktorí Vám vystavia špecialisti na umenie. nechajte si poradiť odborníkom na umenie. Architektonický návrh domu si tiež nemusíte kresliť sami, tak prečo by ste si museli vyberať sami kvalitný obraz? Neriskujte a vyhľadajte experta. My sme sa poradili so špecialistom na umenie, PhDr. Ľuboslavom Mozom z Galérie Artem.

Neustály zdroj pozitívnej energie

Umenie vnáša do našich životov radosť, krásu a estetiku. Prečo sa ním teda neobklopiť a nedovoliť, aby nám každý deň dodávalo pozitívnu energiu, zlepšovalo náladu a pomáhalo prekonať rutinu každodenných povinností?

Správne vybrané umelecké dielo totiž dokáže interiér úplne rozžiariť, oživiť a pri každom pohľade pozdvihnúť náladu nielen majiteľa ale aj jeho hostí. Vhodne zvolené umelecké dielo nabíja interiér pozitívnou energiou, vnútorne obohacuje a má vplyv na formovanie našej osobnosti aj osobnosti našich detí.

„Umenie zohráva v našom živote dôležitú rolu, stimuluje nás a otvára okná k osobnému rastu. Neustále prináša niečo nové a každému dáva to, čo mu chýba: niekoho dobíja energiou, niekoho ukľudňuje, inému prináša harmóniu. Pomocou umenia vidíme svet inak, núti nás premýšľať, formuje našu vnímavosť a vzťah k hodnotám“, dodáva špecialista na umenie.

Všetkým nám záleží na tom, čo z našich detí vyrastie. Určite súhlasíte s tým, že je rozdiel, či vaše deti navštevujú iba zábavné parky, pozerajú televíziu či hrajú počítačové hry alebo s nimi chodíte aj do divadla, galérie, navštevujete historické pamiatky.

Všetky podnety, s ktorými deti prichádzajú do každodenného kontaktu, formujú ich osobnosť. Keď si prenesiete kúsok umenia domov, bude to podvedome vplývať na ich rozvoj. Deti, ktoré spontánne vyrastajú obklopené umením, žijú v podnetnom prostredí, ktoré ich podvedome ovplyvňuje a formuje ich estetické cítenie.

Umenie obohacuje aj reprezentuje

Mnoho ľudí už dokáže odlíšiť umenie od gýču. Vlastniť kvalitné umelecké dielo je vecou spoločenského postavenia a prestíže. Na to, aby sa človek dokázal obklopiť umením, však musí dozrieť. Tak, ako postupne dozrievame v iných oblastiach, tak je to aj s umením.

Niektorí ľudia nepotrebujú prezentovať svoj status navonok. Pochopili, že umenie im dodáva energiu a vnútorne ich obohacuje. Obklopujú sa ním preto pre vlastné potešenie. Podľa Ľuboslava Mozu stretnutie s umením človeka civilizuje.

Výrazne vplýva na deti, ktoré si oveľa viac všímajú okolie a potrebujú k tomu vnemy. Nič nevie tak dobre doplniť invenciu mladého človeka ako umenie, dobrá kniha, ilustrácie v nej, hra na hudobný nástroj, navštevovanie divadelných, výtvarných predstavení či krúžkov.

To, čomu hovoríme intelekt, sa naučiť nedá. To človek čerpá postupne v dávkach z okolitého prostredia, v ktorom žije. Umenie v interiéri je toho neoddeliteľnou súčasťou a formuje človeka. Umenie je niečo, čo tu bolo, je aj bude a nestále bude ovplyvňovať celé generácie.

Ako vybrať a inštalovať umelecké dielo do interiéru

Pri výbere umeleckého diela je dôležité dbať na to, či sa vám páči, dokáže vás osloviť, má vnútorné vyžarovanie, ale má zároveň aj umeleckú hodnotu. Pokiaľ kupujete napríklad obraz do interiéru a nie ako zberateľský kúsok, je potrebné zladiť ho farebne, štýlovo a tvarovo s interiérom a vyberať podľa miesta, kde ho plánujete umiestniť.

Rám dokáže krásu obrazu ešte umocniť, je preto potrebné venovať jeho výberu pozornosť. Osvedčilo sa zladiť napríklad farbu rámu s farbou dreva v interiéri. Umelecké dielo môže interiéru dodať osobitý charakter.

Zmena obrazu alebo jeho inštalácie môže interiér úplne zmeniť a dodať mu iný charakter. Netreba sa báť ani kombinácie módnych tapiet a obrazu. Pokiaľ tapeta nie je veľmi výrazná alebo vzorovaná, dokáže vytvoriť spoločne s obrazom úžasnú harmóniu a estetickú hru.

Inštalácia - časť úspechu

Čo sa týka inštalácie, najjednoduchšie a najosvedčenejšie je umiestniť obraz do výšky očí. Obrazy umiestnené veľmi vysoko alebo naopak veľmi nízko nevytvárajú v interiéri harmóniu. Na veľkej stene výborne vynikne buď jeden väčší obraz alebo viac malých, ktoré ale musia byť vhodne zladené a umiestnené v určitej estetickej proporcii.

Na široké steny sú vhodné obrazy maľované na šírku, do úzkych priestorov na výšku. Inštalovanie sôch je závislé od interiéru. Môžu stáť voľne na zemi, na podstavci alebo na poličke alebo stole. Vo všeobecnosti platí, že aj krásne umelecké dielo, ktoré je ale nevhodne umiestnené alebo inštalované môže pokaziť celkový dojem z interiéru. Preto treba venovať pozornosť jeho výberu, ale aj následnej inštalácii.

Umelecké dielo verzus gýč

Rozpoznať kvalitné umelecké dielo od gýču nemusí byť pre laika jednoduché. To je skutočne úloha pre odborníka. Pri výbere sa bežní ľudia riadia vlastným vkusom a estetickými kritériami. Tie nemusia byť vôbec nesprávne, ale niekedy klamné.

Aj človek s dobrým vkusom sa môže zmýliť a siahnuť po niečom, čo je síce pekné, ale nemôžeme to považovať za skutočné umenie. Skutočné umenie je nadčasové, neomrzí majiteľa po niekoľkých mesiacoch, má hĺbku a nemení sa s módou.

Ako to teda zistiť? Podľa PhDr. Ľuboslava Mozu by sa veľmi všeobecne dalo povedať, že diela od uznávaných autorov sú umelecky hodnotné. Niekedy však môže byť umelecky hodnotné aj dielo od neznámeho, mladého autora. Nedá sa riadiť ani podľa ceny.

Na trhu sa predávajú aj veľmi drahé gýče. Umelecké dielo by malo byť originálne, malo by byť dobre technicky zvládnuté a malo by mať vnútorné vyžarovanie, schopnosť osloviť a zaujať aj keď sa na neho pozriete po tisícikrát.

Gýče sú na druhej strane na prvý pohľad pekné, ľúbivé, ale po krátkom čase omrzia. Sú plytké, prázdne, nič z nich nevyžaruje. Ako krásna, ale vnútorne prázdna žena. Za umenie nemôže byť tiež považované niečo, čo sa vyrába v miliónoch kusov. Niekedy je ten výber skutočne zložitý. Každý sa vyvíja, a preto ak nemáte istotu, obráťte sa na odborníka, ktorý s výberom poradí.

Umenie ako investícia

Umelecké dielo môže byť aj zaujímavou investíciou. V dobe, keď nás čaká ďalšia vlna finančej krízy, euro sa zmieta v neistote, finančé trhy kreslia negatívne scenáre a nehnuteľnosti už stratili svoj investičý lesk, sa investovanie do umenia stáva stále zaujímavejším.

Peniaze investované do kúpy hodnotného umeleckého diela nepodliehajú tlakom finančej krízy ani inflácie. Z dlhodobého hľadiska dokážu nielen uchovať ale aj zaujímavo zhodnotiť investovanú sumu. V dnešných finanče neistých čsoch preto patrí umenie medzi najzaujímavejšie formy investovania. Aj tu ale platí, že v prípade investovania do umenia je potrebný prehľad v danej oblasti a dostatok informácií. V takomto prípade je konzultácia a spolupráca s kvalitným odborníkom na umenie priam nevyhnutnosťou.

Umelecké dielo – hodnotný darček

Umelecké dielo môže byť aj hodnotným darčkom. Je asi túžbou každého darcu darovať niečo, čo obdarovanému každý deň a každým pohľadom zlepší náladu, dodá energiu, vnútorne obohatí a pripomenie toho, kto darček daroval. Je ale objektívne ťažké vybrať ten správny kúsok, ktorý sa dotyčému bude páčiť, bude sa hodiť do jeho interiéru a bude vyžarovať tú správnu energiu.

Pokiaľ by ste chceli darovať napríklad obraz a ste si istí, že budúceho majiteľa skutoče dobre poznáte a trafíte sa mu do vkusu, tak do toho. Pokiaľ máte pochybnosť a bojíte sa riskovať, môžete darovať poukážku na nákup umeleckého diela. Je to síce menej osobné ale určte praktické.

Vybrať konkrétne dielo môžete ísť potom s obdarovaným spoločne, čím sa momentu prekvapenia a neskrývanej radosti predsa len dočkáte. Pokiaľ ste vy aj obdarúvaný dostatoče racionálni a dobre sa poznáte, môžete skúsiť aj takzvanú strednú cestu. Môžete vybrať konkrétne dielo, ktoré darujete, s tým, že v prípade, ak ste sa netrafili, je v galérii alebo v predajni možná výmena. To ale odporúčme vopred s predávajúcim dohodnúť. Ak sa rozhodnete darovať niečo neobvyklé, nadčsové, čo bude aj v budúcnosti rásť na hodnote, siahnite po umeleckom diele. Darovaný spotrebný tovar sa rýchlo opotrebuje a s opotrebovaním sa postupne stratí aj jeho čaro a spomienka na darcu. Naopak, umenie je večne živé, časom naberá na hodnote a stále bude pripomínať toho, kto ho daroval.

Tipy:

  • Poraďte sa s odborníkom

  • Vyberajte dielo, ktoré sa Vám bude páčť aj o pár rokov

  • Zosúlaďte umelecké dielo s interiérom

  • Venujte pozornosť správnemu rámu

  • Nebojte sa kombinovať tapety s obrazom

  • Urobte si radosť a zároveň dobre investujte

  • Nezabudnite na poistenie

tfzgikj.jpg

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
HOME                               CATALOQUE                                 CUSTOMIZED CREATING                        ART-ADVISORY                          WEB-ART-DESIGN                           AUTHOR &  GALLERY                          NEWS                      CONTACT
bottom of page